Бета

Регистър

TЪРСИ

На пл. „Бански” е открит бюст-паметник на 28-ия американски президент Удроу Уилсън

На пл. „Бански” е открит бюст-паметник на 28-ия американски президент Удроу Уилсън

Инициативата за построяване на паметника е на Асоциацията на прокурорите и на Камарата на следователите в България, подкрепени от известни историци, интелектуалци, управленци и граждани, както и от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Паметникът е изграден с решение на Столичния общински съвет от 22-ри април 2021 г. за сметка на инициаторите.

При откриването речи държаха следователят Ясен Тодоров, прокурорът Владимир Николов, историците проф. Веселин Янчев и доц. Тодор Чобанов, проф. Стоян Денчев, Ред Лароса – културно аташе на посолството на САЩ в България, актьорът Калин Сърменов. Кратки изказвания направиха и авторите на паметника - архитектът Станислав Константинов и скулпторът Георги Чапкънов (третият автор е скулпторът Красимир Ангелов). Цветя поднесе президентът на България от 2002 до 2012 г. Георги Първанов. На откриването бяха главният прокурор Иван Гешев, индустриалецът Кирил Домусчиев, зам. кметът на София по направление „Транспорт” Данчо Барбалов, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, представители на съдебната система и др.

Американският президент Удроу Уилсън (1913-1921) се обявява за равноправие между нациите и за по-справедливо отношение към загубилите Първата световна война на Парижката мирна конференция (1919). В крайна сметка създаденото на конференцията по негова идея Общество на народите (ОН) успява да помогне на България през 20-те години на ХХ в., когато страната се намира в международна изолаця и има проблеми с южните и западните си съседи.